Nomen est omen


           
Promo  Objavljeno: 04. 07. 2021.

Kako održavati automobil da bi manje zagađivao vazduh

Automobili su jedan od najčešćih izvora zagađenja vazduha u današnjem svetu. Dok vozila omogućavaju praktičan i brz prevoz, njihova upotreba snažno utiče na kvalitet vazduha koji udišemo. Emisije izduvnih gasova iz automobila, posebno one koje proizvode vozila s unutrašnjim sagorevanjem, znatno doprinose zagađenju vazduha i negativno utiču na okolinu i ljudsko zdravlje.

Najznačajniji zagađivači vazduha koje automobili emituju su azotni oksidi (NOx), ugljen monoksid (CO), nečistoće poput čestica kao i razni otrovni spojevi. Ove emisije zagađuju vazduh i doprinose formiranju štetnih materija poput ozona na razini tla i čestica PM2,5 i PM10, koje imaju štetan uticaj na ljudsko zdravlje.

Azotni oksidi (NOx) su posebno problematični jer doprinose stvaranju smoga i kiselih kiša. Oni takođe mogu izazvati respiratorne probleme kod ljudi, pogotovo kod osoba s osetljivim disajnim organima. Ugljen monoksid (CO) je otrovan gas koji se veže na hemoglobin u krvi, smanjujući količinu kiseonika koja se može prenositi do tkiva. Izloženost ugljen monoksidu može uzrokovati simptome poput vrtoglavice, mučnine i glavobolje, a u težim slučajevima može biti i smrtonosna.

Nečistoće poput PM čestica takođe imaju štetan uticaj na zdravlje. Čestice PM2,5 i PM10 su posebno opasne jer su dovoljno sitne da prodiru duboko u pluća i mogu uzrokovati ili pogoršati respiratorne probleme poput astme, bronhitisa i drugih bolesti disajnih organa. Osim toga, čestice PM takođe doprinose onečišćenju tla i vode i imaju negativne učinke na ekosisteme.

Svesni ovih negativnih uticaja, mnoge zemlje i gradovi preduzimaju korake kako bi smanjili emisije iz automobila i poboljšali kvalitet vazduha. Uvođenje strožih emisijskih standarda za nova vozila, podsticanje korišćenja vozila s niskom emisijom ili bez emisija, poboljšanje javnog prevoza i izgradnja infrastrukture za alternativna goriva poput električnih vozila samo su neki od primera mera koje se preduzimaju.

Takođe, sve veći naglasak stavlja se na razvoj tehnologija poput hibridnih i električnih vozila koja imaju manje ili nimalo emisija izduvnih gasova. Ovi automobili koriste elektromotor koji radi na baterije i ne stvaraju direktno emisije zagađujućih gasova. Osim toga, razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila i podsticanje korišćenja obnovljive energije za njihovo punjenje takođe su važni koraci prema smanjenju zagađenja vazduha izazvanog automobilima čime se ispunjavaju interesi građana.

Uz napore na tehničkom planu, promena u svesti i ponašanju vozača takođe je ključna. Smanjenje upotrebe individualnih automobila kroz podsticanje korišćenja javnog prevoza, biciklizma, pešačenja ili zajedničkih oblika prevoza kao što su deljenje vožnje može smanjiti broj vozila na putevima i time i emisije zagađujućih gasova.

U borbi protiv zagađenja vazduha izazvanog automobilima, važno je razumeti da je to složen problem koji zahteva sveobuhvatni pristup. Tehnološki napredak, regulatorne mere, infrastruktura i promena ponašanja sve su važni činioci koji će pomoći u smanjenju negativnih uticaja automobila na kvalitet vazduha i očuvanje okoline za buduće generacije.

Održavanje automobila na odgovarajući način može značajno smanjiti njegovu emisiju zagađujućih gasova i doprineti očuvanju kvaliteta vazduha. Evo nekoliko ključnih koraka koje vozači mogu preduzeti kako bi automobil manje zagađivao prirodnu sredinu:

Redovno servisiranje

Redovno proveravajte i servisirajte svoj automobil prema preporukama proizvođača. To uključuje promenu ulja i filtera, proveru i zamenu svećica, proveru nivoa rashladne tečnosti i ostalih tečnosti kao i proveru i podešavanje sistema za kontrolu emisija.

Proverite i održavajte izduvni sistem

Ispravan izduvni sistem igra ključnu ulogu u smanjenju emisija. Redovno proveravajte izduvne cevi, lonac i katalizator kako biste osigurali da nisu oštećeni ili začepljeni. Oštećeni ili neispravni delovi izduvnog sistema mogu povećati emisiju zagađujućih gasova.

Zamena i održavanje filtera vazduha

Filter vazduha zadržava nečistoće i čestice pre nego što ulaze u motor. Redovno proveravajte i zamenite filter vazduha kako biste osigurali pravilan protok vazduha i optimalne performanse motora. Začepljeni ili zaprljani filter vazduha može povećati potrošnju goriva i emisiju zagađujućih gasova.

Održavajte pravilan pritisak u gumama

Proverite pritisak u gumama redovno i održavajte ga prema preporukama proizvođača. Nepravilan pritisak u gumama može uticati na upravljivost vozila, ali i na potrošnju goriva. Pravilno napumpane auto gume smanjuju otpor kotrljanja i pomažu u uštedi goriva.

Koristite kvalitetno gorivo

Koristite visokokvalitetno gorivo koje zadovoljava preporuke proizvođača. Loše gorivo može uzrokovati loše izgaranje, što rezultira većom emisijom zagađujućih gasova. Takođe, izbegavajte prekomernu upotrebu aditiva koji mogu negativno uticati na performanse motora i emisiju.

Smanjite nepotrebno zagrevanje motora

Izbegavajte nepotrebno zagrevanje motora automobila. Dugi periodi neaktivnog motora mogu dovesti do neefikasnog izgaranja goriva i povećane emisije zagađujućih gasova. Umesto toga, upalite motor i krenite s vožnjom nakon kratkog zagrejavanja.

Promovišite ekološku vožnju

Promenite svoj stil vožnje kako biste smanjili emisiju zagađujućih gasova. Izbegavajte nagla ubrzavanja i kočenja, vozite u optimalnom rasponu brzina i održavajte stabilan ritam vožnje. Osim toga, isključite motor kada je parkiran na duže vreme kako biste izbegli nepotrebnu emisiju.

Održavanje automobila na odgovarajući način nije samo ključno za njegovu dugovečnost i sigurnost, već i za smanjenje zagađenja vazduha. Redovno servisiranje, provera izduvnog sistema, održavanje filtera vazduha, pravilan pritisak u gumama, korišćenje kvalitetnog goriva i promovisanje ekološke vožnje su samo neki od načina na koje vozači mogu doprineti smanjenju emisija i očuvanju prirodne sredine.

Podeli ovaj članak:


Najnoviji članciAutori izveštaja: Branka Ćurčić & Zoran Gajić Izdavač: Grupa za konceptualnu politiku Pred vama je peti po redu Izveštaj Grupe za konceptualnu politiku iz Novog Sada, […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno: 29. 02. 2024.


Dokument koji je pred vama, Predlog za politiku decentralizacije – za očuvanje građanskog karaktera mesne samouprave, dobili su svi koji su raspoloženi da nam se pridruže […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno: 27. 02. 2024.


Perspektive srpskog društva s kvazielitama i pseudojavnošću Često se može čuti kako nam je društvo duboko podeljeno, da postoji nepremostiv jaz između „dve Srbije“ koje su […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno: 12. 02. 2024.


Dokumentarni film: Istina, odgovornost, poverenje Film je nastao u procesu zagovaranja građanskog karaktera mesne samouprave, ali se kao ključno nametnulo pitanje poverenja. Naš je utisak da […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno: 31. 01. 2024.
   
   

Prijavi se i budi prvi koji ćeš
pročitati novi članak© 2022 BiltenSTANAR

Uredništvo biltena

Grupa za konceptualnu politiku
Pariske komune 42, Novi Sad
tel: +381 (0)21 6333 013
konceptualna politika@gmail.com
www.gkp.org.rs
www.inicijativa-samouprava.rs
www.mesnezajednice.rs© 2022 BiltenSTANAR
Vrati se na vrh