Nomen est omen


           
KOMENTARI  Dalibor Stupar Objavljeno: 28. 03. 2022.

Čije su naše mesne zajednice?

Prostorije mesnih zajednica u Novom Sadu, pored samih saveta mesnih zajednica, smeju da koriste bez nadoknade samo političke partije, dok sve ostale aktivnosti građana i njihovih organizacija i udruženja zavise isključivo od procene i odobrenja Gradskog veća. Ovo je navedeno kao odgovor Uprave za opšte poslove grada Novog Sada Savetu MZ „Liman“, koja je želela da utvrdi proceduru za korišćenje svojih prostorija, zbog velikog broja zahteva različitih organizacija da im se iste povremeno ustupe.

A poslednja dešavanja u vezi sa narodnom inicijativom o predlogu Zakona o izmeni i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, za koju se u Novom Sadu potpisi prikupljaju u tri takozvane slobodne mesne zajednice, kao i u prostorijama Grupe za konceptualnu politiku, do kraja su ogolile potrebu vlasti da uređuje sve odnose između građana i da im ne dozvoli ni trunku slobode, ocenjuju naši sagovornici.

OPSTRUKCIJA

Milenko Vujić iz organizacije Most solidarnosti, koja je jedan od organizatora narodne inicijative, objašnjava da je, pošto zakon nalaže da se potpisi prikupljaju preko opštinskih i gradskih overivača a ne javnih beležnika, gradskoj upravi podnet zahtev i postignut dogovor da se za te četiri lokacije obezbede overivači u periodu od 10. do 31. marta. Prvog dana su, po dogovoru, stigli u osam sati da bi im već u deset i trideset stiglo naređenje da se povuku zbog nekakvog neodložnog posla.

– Ja tvrdim da je to bio hir. Kako prethodni dan, kada su nam dali pisanu potvrdu da će nam dati overivače, nisu znali da tog dana overivači imaju nekog drugog posla? To je bio hir da se opstruira skupljanje potpisa za narodnu inicijativu – istakao je Vujić dodajući da su potom nadležni očigledno shvatili da im u predizborno vreme ovakav potez može doneti više štete nego benefita, pa su se predomislili. Vujić podseća da je prethodno kontaktirao nekoliko mesnih zajednica u Novom Sadu pokušavajući da poveća broj mesta za prikupljanje potpisa, ali da je dobio instrukcije da je neophodno da im se obrati pisanim zahtevom, a da će Saveti, kada se budu sastali, taj zahtev razmatrati i odlučiti hoće li izaći u susret građanima.

– To znači ne lipši magare do zelene trave. Ja nisam mogao da čekam i podnosim zahteve jer očigledno ne bi bilo sluha za to. Ali, ako stvarno podržavaju ovakvo učešće građana u donošenju nekakvih odluka putem narodne inicijative, oni su mogli da otvore mesne zajednice diljem Srbije i olakšaju nam prikupljanje potpisa – ističe Vujić.

AUTONOMIJA?

A informacije o tome ko i pod kojim uslovima sme da koristi prostorije mesnih zajednica javno je sa građanima podelio predsednik Saveta MZ „Liman“ Dragoljub Perković na nedavnom zboru građana. Objasnio je da je mesna zajednica, zbog velikog broja zahteva za korišćenjem njenih prostorija, od nadležnih tražila da preciziraju kako da to urade.

– Dilema je u tome što postoji jedna skupštinska odluka grada Novog Sada koja striktno kaže da mesna zajednica može svoj prostor da daje u najam, uz nadoknadu. Međutim, izuzete od ove nadoknade su četiri grupe organizacija i to su: udruženja invalida rada, udruženja penzionera, Crveni krst i političke stranke – istakao je Perković dodajući da su zbog toga odlučili da usvoje pravilnik koji bi to bliže precizirao. Međutim, nakon što su pravilnik prosledili Upravi za opšte poslove, stigao je odgovor da nema potrebe za njime, uz napomenu kako izgleda propisani postupak za korišćenje prostora.

– Organizacija ili udruženje podnosi zahtev mesnoj zajednici, Savet MZ mora da odlučuje o njemu, pa odluku prosleđuje Gradskoj upravi za opšte poslove. Gradska uprava za opšte poslove daje to na odlučivanje Gradskom veću. Znači, po meni, jedno zamajavanje – rekao je Perković. U mejlu se dodaje i da ta procedura ne važi za političke partije jer se njima prostorije ustupaju kao i do sada.

Valja dodati da je kasnije nakon te prepiske, nakon nekog vremena iz Uprave stigao još jedan mejl u kojem se precizira da pravo na korišćenje bez nadoknade umesto dosadašnje četiri kategorije sada imaju samo političke stranke, s tim što nije predočena i konkretna odluka po kojoj se to sprovodi.

Želeći da izbegnu zamke i eventualno kršenje propisa, pozvali su građane da ubuduće sva dešavanja organizuju u saradnji sa Savetom MZ „Liman“, odnosno da će na svakom događaju za koji su neophodne prostorije mesne zajednice učestvovati i neko iz Saveta te će se tako svaki od pomenutih događaja voditi kao aktivnost Saveta MZ.

REVANŠIZAM?

I sada se postavlja glavno pitanje – čije su to zapravo mesne zajednice? Ako građani ne mogu da koriste prostor svoje mesne samouprave bez naknade i komplikovane procedure, a stranke mogu, šta to znači? A da one zaista nisu njihove svedoče i dva događaja iz januara ove godine kada su gradski oci, preko iste Uprave, onemogućili građane dve mesne zajednice na Telepu da sazovu zborove građana i iskažu svoje nezadovoljstvo predviđenim urbanističkim planovima.

Uprkos tome što su inicijative ispoštovale propisanu proceduru i što je prikupljen dovoljan broj neophodnih potpisa, iz Uprave za opšte poslove stigla su obrazloženja da mesne zajednice nisu nadležne za organizovanje zborova građana. Pozvali su se tada na sveže usvojenu Odluku o mesnim zajednicama grada Novog Sada, koja je inače usvojena u tišini, bez ikakve rasprave, što dodatno podgreva sumnju da se radi o odmazdi vlasti zbog gubitka par mesnih zajednica. Druga strana je upozoravala da je Uprava svojim odgovorom prekršila Statut Novog Sada i druge akte. Kao potvrda da stav Uprave nije istinit, neposredno nakon tih odbijenica organizovani su zborovi građana u dve mesne zajednice na Limanu, na kojima su građani upoznati sa predloženim urbanističkim rešenjima i primedbama koje su i usvojene i prosleđene nadležnima. Čak su predstavnici te dve mesne zajednice na javnoj sednici Komisije za planove branili poslate primedbe. Do danas niko nije snosio nikakve konsekvence zbog toga, a u slučaju da je Uprava u pravu, organizovanjem zborova građana mesne zajednice su prekršile akte grada.

Valjalo bi na kraju podsetiti i na očigledne dvostruke aršine koje gradska vlast koristi po ovim pitanjima – kada se od nadležnih gradskih institucija traži da reaguju na neki potez mesne zajednice, oni kažu da je ona autonomna u svom radu, a kada u mesnoj zajednici koju ne kontroliše srpska napredna stranka pokušate da tu autonomiju ispoljite na neki način, onda je stav da mesne zajednice ne smeju ništa same, već da za sve moraju da pitaju Upravu, odnosno vlast.

Takvo ponašanje nameće jedino moguće tumačenje stava gradske vlasti kada su u pitanju mesne zajednice – sprovesti revanšizam i ne dozvoliti ni mrvu slobodnog prostora za samostalno delovanje građana.

Foto: GKP

Podeli ovaj članak:


Najnoviji članciAutori izveštaja: Branka Ćurčić & Zoran Gajić Izdavač: Grupa za konceptualnu politiku Pred vama je peti po redu Izveštaj Grupe za konceptualnu politiku iz Novog Sada, […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno: 29. 02. 2024.


Dokument koji je pred vama, Predlog za politiku decentralizacije – za očuvanje građanskog karaktera mesne samouprave, dobili su svi koji su raspoloženi da nam se pridruže […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno: 27. 02. 2024.


Perspektive srpskog društva s kvazielitama i pseudojavnošću Često se može čuti kako nam je društvo duboko podeljeno, da postoji nepremostiv jaz između „dve Srbije“ koje su […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno: 12. 02. 2024.


Dokumentarni film: Istina, odgovornost, poverenje Film je nastao u procesu zagovaranja građanskog karaktera mesne samouprave, ali se kao ključno nametnulo pitanje poverenja. Naš je utisak da […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno: 31. 01. 2024.
   
   

Prijavi se i budi prvi koji ćeš
pročitati novi članak© 2022 BiltenSTANAR

Uredništvo biltena

Grupa za konceptualnu politiku
Pariske komune 42, Novi Sad
tel: +381 (0)21 6333 013
konceptualna politika@gmail.com
www.gkp.org.rs
www.inicijativa-samouprava.rs
www.mesnezajednice.rs© 2022 BiltenSTANAR
Vrati se na vrh