O INICIJATIVI

Inicijativa za lokalnu samoupravu

Inicijativa za lokalnu samoupravu je platforma u koju pozivamo građane Novog Sada, inicijative i udruženja građana, kako bismo ostvarili svoje pravo na lokalnu samoupravu i na direktno učestvovanje u upravljanju javnim poslovima u lokalnim zajednicama od neposrednog, zajedničkog i javnog interesa, putem institucija lokalne i mesne samouprave, dakle uprave i mesnih zajednica.

Inicijativa kao platforma je za nas mesto povezivanja, mesto udruživanja autonomnih inicijativa i predloga koje zajednički stavljamo pred ljude. Iskustvo nam je pokazalo da to nije moguće bez slobode i hrabrosti građana da se slobodno udružuju – na distanci prema državi, državnoj vlasti i partijskom načinu organizovanja – i pokreću inicijative kojima se ostvaruje lokalna samouprava.

Pre svega, Inicijativa za lokalnu samoupravu je pokrenuta da bismo otvorili mesne zajednice za građane, inicijative i udruženja, jer su one osnovne institucije mesne i lokalne samouprave i organizacije građana putem kojih je moguće rešiti probleme sa kojima se suočavamo u lokalnim zajednicama, od stanovanja, preko javnih prostora, do rada. Podsetićemo vas, od leta 2017. godine i poslednjih izbora za Savete mesnih zajednica kada su ih većinom zauzeli članovi SNS-a, njihova vrata su zatvorena za nezavisno organizovane inicijative građana i udruženja.

Pravo na lokalnu samoupravu u smislu neposrednog učešća građana je već izboreno pravo, ali mi vidimo da je ono danas sistematski urušeno zatvorenošću vlasti s jedne strane, i nemotivisanošću građana s druge. Grupa za konceptualnu politiku kao organizacija civilnog društva već deluje na organizovan način, a dosadašnje iskustvo govori o tome da se bez učešća civilnog društva u radu uprave ne može gotovo ništa učiniti za ljude koji se teško organizuju i sistemski su na to obeshrabreni. Da je to neophodno, potvrđuje istraživanje koje smo sproveli u svih 47 mesnih zajednica na teritoriji Novog Sada. U poslednjih deset godina, održano je ukupno 97 zborova građana, među kojima je samo 6 autentičnih koji su održani na inicijativu građana. Od tih 6, učestvovali smo u organizaciji 4 zbora građana, kojima su građani u lokalu realizovali svoje pravo da direktno učestvuju u donošenju odluka i upravljanju javnim interesom u svojim lokalnim i mesnim zajednicama.

Neposredan povod za pokretanje Inicijative za lokalnu samoupravu je činjenica da je ovo pravo građana ugroženo, s obzirom da je nedavnim izmenama Statuta Grada Novog Sada, uz kršenje zakonskih procedura, vlast ukinula gradske opštine i redukovala mnoge poslove grada, i time izvršila potpunu centralizaciju procesa donošenja odluka.  Politika decentralizacije koja bi trebalo da se sprovodi direktnim učestvovanjem građana u političkim procesima je potpuno osujećena, jer je teritorija na kojoj je potrebno da se čuje nečiji glas toliko velika da osim medijskog ne postoji drugi javni i institucionalni prostor komunikacije.

Putem Inicijative pozivamo građane da se uključe u akciju praćenja procesa koji sledi nakon donošenja novog Statuta i kojim će biti uređena Odluka o mesnim zajednicama i doneseni njihovi novi Statuti, da on ne prođe u mraku, odnosno bez učešća javnosti i građana u njihovom usvajanju.

Inicijativu za lokalnu samoupravu smo pokrenuli jer želimo da zaustavimo negativan trend sistematskog isključenja građana i organizacija civilnog društva iz rada uprave i mesne samouprave. Stoga je osnovni cilj Inicijative ohrabrenje građana da odbrane i zahtevaju svoje pravo na lokalnu samoupravu u lokalnim i mesnim zajednicama u Novom Sadu.

Inicijativa za lokalnu samoupravu je moguća i pozivamo vas u nju – građane i građanke, bivše predsednike i članove Saveta mesnih zajednica i aktuelne koji rade u interesu građana, udruženja građana, aktiviste, novinare, stanare, (ne-)profesionalne upravnike stambenih zajednica i organizatore upravljanja, kao i ostale učesnike u životu lokalnih zajednica – svakog drugog četvrtka u mesecu.

Grupa za konceptualnu politiku

Pratite objave Inicijative za lokalnu samoupravu putem:

www.inicijativa-samouprava.rs

www.gkp.org.rs

www.facebook.com/GKP.NoviSad

www.youtube.com/channel > grupa za konceptualnu politiku


GKP

Autori izveštaja: Branka Ćurčić & Zoran Gajić Izdavač: Grupa za konceptualnu politiku Pred vama je peti po redu Izveštaj Grupe za konceptualnu politiku iz Novog Sada, […]


GKP

Dokument koji je pred vama, Predlog za politiku decentralizacije – za očuvanje građanskog karaktera mesne samouprave, dobili su svi koji su raspoloženi da nam se pridruže […]Perspektive srpskog društva s kvazielitama i pseudojavnošću Često se može čuti kako nam je društvo duboko podeljeno, da postoji nepremostiv jaz između „dve Srbije“ koje su […]


GKP

Dokumentarni film: Istina, odgovornost, poverenje Film je nastao u procesu zagovaranja građanskog karaktera mesne samouprave, ali se kao ključno nametnulo pitanje poverenja. Naš je utisak da […]