Nomen est omen


           
SAOPŠTENJA  GKP Objavljeno: 06. 05. 2022.

Organizovani građani Beograda pokreću institucije sa mrtve tačke

Grupa za konceptualnu politiku (GKP) iz Novog Sada poziva sve građane, medije, organizacije civilnog društva i članove političkih organizacija da podrže građane na izborima za Savet mesne zajednice „Stjepan Filipović” u beogradskoj opštini „Savski venac”, koji će se održati u subotu 7. maja 2022. godine.

Nakon što su pre nekoliko meseci uspešno odbranili svoje domove od namere vlasti i investitora da zidaju solitere na saniranom klizištu, građani koji žive na teritoriji mesne zajednice „Stjepan Filipović” su nastavili da konsoliduju svoju lokalnu zajednicu kako bi se odbranili od malverzacija gradske vlasti. Pošto su prethodno realizovali narodnu inicijativu za formiranje svoje mesne zajednice, odlučili su da u sopstvenoj organizaciji održe izbore za njen Savet i da na taj način pokrenu ovu instituciju mesne samouprave sa mrtve tačke.

U trenutku kada rezultati izbora za Beograd još uvek nisu utvrđeni niti se zna da li će biti ponovljeni, upravo su građani ti čija su elementarna prava stavljena na čekanje dok se ne formira nova gradska vlast. Međutim, ova suspenzija prava traje već nekoliko godina unazad od kada građani prestonice ne mogu da učestvuju u radu svoje lokalne i mesne samouprave.

Ukidanje direktnih izbora za članove saveta mesnih zajednica, odnosno ukidanje prava građana da se kandiduju kao nezavisni kandidati i biraju jedni druge, obesmislilo je njihovo postojanje. Umesto građana, članove saveta biraju, tačnije, postavljaju odborničke grupe političkih partija koje čine skupštinu opštine, čime je neposredni i građanski karakter mesne samouprave i na formalnoj ravni anuliran.

Masovnom mobilizacijom građana kao nezavisnih kandidata na izborima za Savete mesnih zajednica u Novom Sadu 2021. godine ukazano je na značaj ovih lokalnih i građanima najbližih institucija, kao i da je moguće stati na put vlasti koja aktivno radi na eliminaciji svakog oblika neposrednog učešća građana u političkim procesima, kako bi neometano mogla da upravlja jednom teritorijom, pa i na nasilan način. Upravo je učešće građana u politici jedini način da se odupremo današnjoj, nedemokratskoj i kriminalizovanoj vlasti.

U skladu s tim, građani ovog naselja u opštini „Savski venac“, odlučili su da osnuju svoj Savet mesne zajednice, uprkos mišljenju, odluci i zakonu kojim se uređuje lokalna i mesna samouprava u Beogradu. Da bi to učinili, samostalno su raspisali izbore i pozvali svoje komšije da se u njih aktivno uključe, da se kandiduju i neposredno biraju jedni druge. Pronoseći slavu imena Stjepana Filipovića, narodnog heroja iz Drugog svetskog rata, ovo beogradsko naselje i njegovi stanovnici hrabro staju u odbranu svojih političkih prava koja se nalaze pod neprestanim udarom vlasti.

Zato pozivamo javnost, građane, medije, organizacije civilnog društva i članove političkih organizacija da u subotu 7. maja od 15 do 19h u što većem broju prisustvuju ovim izborima i da na taj način pruže podršku građanima koji su se organizovali uprkos odlukama i potezima državne i gradske vlasti da osujeti njihovo učešće u institucijama mesne samouprave.

U Novom Sadu, 6. maja 2022. godine
NVO Grupa za konceptualnu politiku

Podeli ovaj članak:


Najnoviji članciPetak, 13. oktobar u 19 časova Velika sala CZKD Birčaninova 21, Beograd Tematom Nasilje i moć Bilten STANAR je odgovorio na pitanja koja nije bilo moguće […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno: 03. 10. 2023.


Jedno od glavnih obeležja diktatorskih, tiranskih i apsolutističkih vlasti su samovolja i proizvoljnost – drugim rečima, nepostojanje jasno definisanog i obznanjenog sistema pravila i procedura po […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno:


Mase su želele fašizam! Rajhov krik nam govori da one nisu bile prevarene. Pitanje koje stavljaju pred nas oni koji su ga čuli glasi ovako: „Kako […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno: 25. 09. 2023.


Položaj Vojvodine nikad nije bio na nižem nivou. Decentralizacija cele Srbije je nasušna potreba, neophodnost koja će obezbediti ravnomeran regionalni razvoj, a ta decentralizacija bi trebalo […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno:
   
   

Prijavi se i budi prvi koji ćeš
pročitati novi članak© 2022 BiltenSTANAR

Uredništvo biltena

Grupa za konceptualnu politiku
Pariske komune 42, Novi Sad
tel: +381 (0)21 6333 013
konceptualna politika@gmail.com
www.gkp.org.rs
www.inicijativa-samouprava.rs
www.mesnezajednice.rs© 2022 BiltenSTANAR
Vrati se na vrh