Nomen est omen


           
SAOPŠTENJA  GKP Objavljeno: 01. 02. 2022.

Ukidanje prava građana da kontrolišu izbore za članove saveta mesnih zajednica

Novosadska skupština je pred novogodišnje praznike usvojila Odluku o mesnim zajednicama kojom se ukida pravo nezavisnih kandidata da imaju svoje posmatrače izbora i rada biračkih odbora na izborima za članove saveta mesnih zajednica. Skrećemo pažnju javnosti da je ova odluka usvojena na netransparentan način, bez uvida javnosti i mogućnosti da građani podnesu primedbe na Odluku iako se njom uređuje rad njihovih organizacija. Da podsetimo, mesne zajednice su organizacije građana.

Ova Odluka je napisana prema modelu koji preporučuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i prema njemu su već usvojene iste odluke i statuti mesnih zajednica u mnogim opštinama u Vojvodini, ali i u drugim jedinicama lokalne samouprave u Srbiji. Zahvaljujući takvim odlukama, nezavisni kandidati su na izborima održanim tokom 2021. godine pokradeni, jer nisu mogli da kontrolišu birališta i broje glasove.

Novi Sad je među poslednjim gradovima koji usvaja ovaj model i gradska vlast to sada čini kako bi građane konačno odvratila od učešća na izborima za savete mesnih zajednica i obeshrabrila ljude da neposredno učestvuju u lokalnoj i mesnoj samoupravi.

Da li je u pitanju osveta novosadske vlasti zbog gubitka nekoliko saveta na prethodnim izborima ili mera koja sa zakašnjenjem dolazi na dnevni red gradskih odbornika, manje je važno. Ono što je bitno je to da se mesna samouprava oduzima građanima koji žele da učestvuju u radu mesnih zajednica i slobodno, na neposrednim izborima, biraju svoje predstavnike u savetima. Stranačka organizacija i mobilizacija ovih izbora je na korak do ukidanja mesnih zajednica, i zato je potrebno da građani počnu sa sazivanjem zborova građana u preostalim mesnim zajednicama i zahtevaju učešće u pisanju i usvajanju njihovih statuta, jer je to poslednja linija odbrane mesne samouprave.

Prema već usvojenoj Odluci o mesnim zajednicama, novosadske mesne zajednice u narednih šest meseci čeka pisanje novih statuta, pa je neophodno da javnost zna, ali i da građani aktivno učestvuju u ovom procesu i spreče ukidanje njihovog prava da sami predlažu, biraju i kontrolišu izbore za članove saveta mesnih zajednica jer su to Ustavom garantovana politička prava građana Republike Srbije. Statuti mesnih zajednica ne mogu biti usvojeni bez održavanja zborova građana i bez učešća građana u njihovom stvaranju. Ukoliko se to dopusti, Srpska napredna stranka će uništiti instituciju mesne samouprave i oduzeti osnovno političko pravo ljudi da odlučuju o pitanjima od opšteg i javnog interesa u svojom lokalnim zajednicama.

Grupa za konceptualnu politiku javno poziva stanovnike Novog Sada, ali i drugih opština u kojima još postoje mesne zajednice, da spreče sprovođenje Odluka o mesnim zajednicama tako što će pokrenuti inicijative da se one izmene i što će u statutima sačuvati mogućnost posmatranja izbora od strane predlagača nezavisnih kandidata. Bez toga, glasove će brojati vlast, a nezavisnost kandidata će izgubiti svaki smisao. Samim tim nestaće i mesna samouprava koja počiva na neposrednom učešću građana u svim aktivnostima jedinica mesne samouprave, počev od izbora za svoje predstavnike.

U Novom Sadu, 1. februara 2022. godine

NVO Grupa za konceptualnu politiku

Foto: GKP – Zbor građana u MZ Jugovićevo, 12.04.2017.

Podeli ovaj članak:


Najnoviji članciPetak, 13. oktobar u 19 časova Velika sala CZKD Birčaninova 21, Beograd Tematom Nasilje i moć Bilten STANAR je odgovorio na pitanja koja nije bilo moguće […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno: 03. 10. 2023.


Jedno od glavnih obeležja diktatorskih, tiranskih i apsolutističkih vlasti su samovolja i proizvoljnost – drugim rečima, nepostojanje jasno definisanog i obznanjenog sistema pravila i procedura po […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno:


Mase su želele fašizam! Rajhov krik nam govori da one nisu bile prevarene. Pitanje koje stavljaju pred nas oni koji su ga čuli glasi ovako: „Kako […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno: 25. 09. 2023.


Položaj Vojvodine nikad nije bio na nižem nivou. Decentralizacija cele Srbije je nasušna potreba, neophodnost koja će obezbediti ravnomeran regionalni razvoj, a ta decentralizacija bi trebalo […]

Podeli ovaj članak:
Objavljeno:
   
   

Prijavi se i budi prvi koji ćeš
pročitati novi članak© 2022 BiltenSTANAR

Uredništvo biltena

Grupa za konceptualnu politiku
Pariske komune 42, Novi Sad
tel: +381 (0)21 6333 013
konceptualna politika@gmail.com
www.gkp.org.rs
www.inicijativa-samouprava.rs
www.mesnezajednice.rs© 2022 BiltenSTANAR
Vrati se na vrh